MONO arkitektstudio | KULTURFÖRVALTNINGEN
52
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-52,qode-quick-links-1.0,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

ABOUT

 

MONO Arkitektstudio har tillsammans med MER/Ettelva analyserat nya arbetsformer, tagit fram koncept för och projekterat Kulturförvaltningens nya kontor i Kv Kvarnspelet i Rinkeby. Med anledningen av Stockholm Stads beslut att flytta centralt placerade kommunala bolag och förvaltningar till förortslägen erbjöds dessa lokaler till Kulturförvaltningen av fastighetsägaren AB Familjebostäder. Projektet blev ett led i Familjebostäders stora satsning på Rinkeby och Rinkebystråket som en del av Vision Järva 2030 och i linje med bolagets ägaruppdrag att förnya och utveckla ytterstaden.

 

I ett första steg analyserades Kulturförvaltningens olika verksamheter, dess organisation och specifika behov. Tidigare satt förvaltningen utspridd på flera olika lokaler centralt i Stockholm, framförallt på Drottninggatan och Odengatan. De nya lokalerna sammanförde dessa kontor och skapade helt nya förutsättningar för verksamheten. Verksamhetsanalysens syfte var också att förankra flytten och det aktivitetsbaserade arbetssättet samt att vara projektledarstöd till Kulturförvaltningens interna projektledare gällande nödvändiga insatser som tekniklösningar, förvaring med mera för att få en fungerande aktivitetsbaserad lösning. Det har varit av stor vikt att verksamhetens personal känt sig delaktiga i processen och får en positiv förändring att se fram emot trots längre resväg och ett radikalt ändrat arbetssätt.

 

De befintliga lokalerna i Kv Kvarnspelet var planerade för en traditionell cellkontorslösning och kändes omodern, oflexibel och mörk. Utmaningen har framförallt varit den begränsning som byggnaden medfört då den inte från början varit anpassad för kontor, med låga takhöjder, ett bjälklag som varit dimensionerat för bostäder samt den stora ombyggnationen som utfördes 1996. Vi öppnade upp ytorna så mycket som möjligt och skapade ett inre rörelsestråk, detta för att frigöra de ljusa ytorna åt arbetsplatserna där vi också försökt höja takhöjderna maximalt.

 

Då den lösa och fasta inredningen är av stor vikt för ett lyckat aktivitetsbaserat kontor har vi också fått möjlighet att projektera inredningen och ta fram ett koncept för färgsättning och nya ytskikt. Uppdraget var att skräddarsy kontorsinredning för att passa Kulturförvaltningen och arbetssättet med aktivitetszoner. Målet var att skapa ett nytt kontor som både personifierar Kulturförvaltningen på ett modernt sätt och som stärker det nya arbetssättet.

 

INFO

 

Category: office, renovation

Service: analysis, concept, interior/exterior renovation, interior architecture and design

Size: 3800 m2, 160 employees

Client: AB Familjebostäder, Kulturförvaltningen Stockholm

Year: 2014

 

 

Custom Field

Lorem ipsum dolor sit amet

Date